Vaak wordt mij gevraagd hoe een dergelijk foto tot stand komt. Hier volgt een kleine toelichting. Om een foto te krijgen zoals in de gallerij te zien is, komt nog heel wat bij kijken. Het is helaas niet gewoon een druk op de knop van je camera. Was het maar zo makkelijk. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Belichtingstijd, Gamma, gain, Frames, Size, etc... Daarnaast zijn er vele software pakketten die kunnen helpen met het opnemen of bewerken.  Met de DMK-ccd-camera’s worden kleine filmjes gemaakt. De grote van de chip is bepalend voor het aantal frames dat per minuut binnen gehaald kan worden. Dit wil nog niet zeggen dat als een camera max 60 fps kan binnen halen, dat deze dat ook gaat doen in de opname. Er zijn vele factoren die hier een reducerende invloed op kunnen hebben.  Software waar opnames mee gemaakt kunnen worden zijn o.a.   Al mijn foto’s zijn tot nu toe genomen met IC Capture AS 2.2 maar ik ben een begin aan het maken met het spelen met Firecapture na een tip van                   . Er zitten kenmerken tussen die mij zeer aanspreken.  Als ik bijvoorbeeld 30 seconden opneem bij een framerate van 60 fps, is het totaal frames na 30 seconde 1800 frames. Elk frame kan gezien worden als 1 foto. Op deze foto zijn door invloed van ‘the seeing*’ niet alle delen even scherp. Door alle scherpe delen van elke foto te pakken en in 1 foto te plakken kan een scherpe foto gemaakt worden. Dit gebeurd door alle foto’s softwarematig te analyseren op scherpte en de zwakste foto’s te dumpen en de sterke momenten te pakken en te stapelen wat ‘stacken‘ genoemd word. Programma’s die daarbij kunnen helpen zijn: 	 •	 •	 •		 * Astronomisch zicht (Engels: seeing, van to see, zien) is de in de astronomie gebruikte term voor de invloed (onscherpte, „twinkelen”) van atmosferische storingen (turbulentie) op het zicht door telescopen. Het zicht is een van de grootste problemen bij astronomische waarnemingen vanaf de aarde. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomisch_zicht)                is gemaakt door een van Nederlands beste astrofotografen              . Sinds 2006 werd Emil gefascineerd door planetenfotografie. Hij wilde zijn hobby vereenvoudigen door zelf een programma te schrijven met het doel om planeten, zon en maan te stacken met de hoogste kwaliteit voor ogen zonder al te veel poespas. Een programma als Registax heeft redelijk veel poespas en is voor de beginner niet echt gebruiks vriendelijk. Hij heeft waarschijnlijk nooit gedacht dat hij een programma zou schrijven dat vandaag de dag gebruikt wordt door vele vele astrofotografen.  Verscherpingstechnieken zoals bijvoorbeeld in Registax te vinden zijn, zijn makkelijk te illusteren. De linker foto is onbewerkt en de rechte bewerkt. Gevaar van deze techniek is dat het al vrij snel te hard wordt en overgaat in een karikatuur. Gelukkig zijn er andere verscherpingstechnieken om dit te voorkomen. Hieronder een voorbeeld van een verscherpingstechniek in Registax die ‘wavelets’ genoemd worden.
Software deel I English version will be here later...
I See Far.nl Astrofotografie
Copyright © Ivar Kooren 2011-2015, Photographical material presentation on this website is subject to copyright. Home About me Galleries Sun right now Astro Contact Links Blog
Doordat door ‘seeing’ het beeld soms danst voor de ogen, is het van het grootste belang dat het stacking programma de beste beelden (frames) zo goed als mogelijk over elkaar kan leggen. Hoe beter dit gebeurd, des te beter de uiteindelijke foto gaat worden.