Coronado PST MOD geschreven door Dennis Put
I See Far.nl Astrofotografie
Home About me Galleries Sun right now Astro Contact Links Blog Copyright © Ivar Kooren 2011-2015, Photographical material presentation on this website is subject to copyright.
Het etalon van de PST is een Fabry-Perot etalon met een bandbreedte van  <1.0 Angstrom van de H-alpha golflengte. Het is een kosten effectieve manier omdat deze achter de telescoop gemonteerd kan worden zodat het etalon niet al te groot hoeft te zijn. In het geval van de PST de grote van het etalon 20mm in diameter. Om het etalon op die positie zo optimaal mogelijk te laten functioneren zal er voor en achter het etalon nog het een en ander moeten worden geplaatst  zodat de lichtbundel parallel het etalon binnenkomt. Voor deze modificatie is er een Skywatcher Evostar 102/1000mm f9.8 achromaat refractor gebruikt. De ideale positie voor het etalon bij deze kijker is zo dicht mogelijk op de focusser. De 40mm opening van de PST levert geen problemen op voor het etalon maar als deze geplaatst wordt achter een 102mm opening wordt deze toch wel op de proef gesteld. Om het etalon te beschermen hiertegen is het absoluut belangrijk een Energy Rejection Filter te plaatsen voor de hoofdlens van de telescoop. Hiervoor is een Baader D-ERF 110mm filter gebruikt in een speciaal gemaakte adaptor. Als het filter in de cel gemonteerd wordt is er nog altijd 104mm over en dus nog altijd ideaal voor een 102mm telescoop. De Coronado PST heeft zlef een erg klein ERF filter onder de BF05 blocking filter en heb deze op zijn plek gelaten. Het ERF filter wordt voor voor de hoofdlens geplaats maar het is ook mogelijk om een kleiner ERF binnen in de telescoop te plaatsen. Het Baader D-ERF filter is een hoogstaand kwaliteits filter en de speciaal gemaakte cel van TS heeft een zwart velourse band aan de binnenkant om krassen te voorkomen aan de buitenkant van de telescoop. In sommige gevallen zou het kunnen dat het ERF filter zorgt voor ghost images maar kan deze kan verholpen worden door deze te eenbeetje te kantelen. Een foto van de D-ERF:
Mijn Coronado PST was een hand-gesecteerde zodat het contrast van de H-alpha zelfs erg goed was. Wanneer het PST etalon wordt gebruikt in een nog grotere telescope in combinatie met een BF05 blocking filter dan kan zich in het primaire focus behoorlijke vignetering optreden. Het contrast zal veel egaler worden als er gebruik wordt gemaakt van een barlow. Soms toont het beeld in zijn geheel geen gelijkmatig contrast maar kan veelal softwarematig worden verholpen. Wanneer protuberances worden opgenomen, heb je een beetje andere afstelling nodig. Het is ook interessant om de filamenten te bekijken als het etalon wordt afgesteld. Voor protuberances en oppervlaktekenmerken is het goed afstellen van het etalon bijzonder kritisch. Als men een telescoop met een Coronado PST wil modificeren zal men het PST etalon moeten losschroeven de zwarte doos en de goudkleurige buis. Bij oudere PST’s is het etalon vast gelijmd met Locktite en maakt het losmaken ervan de uitdaging enkel maar groter. Bij het blocking filter kan het zelfde het geval zijn. Ik had geluk dat dit bij mij niet het geval was en kon het etalon met gemak ertussen uit halen. Om het etalon optimaal mogelijk te laten werken, moet deze precies 200mm voor de focus moeten worden geplaatst. Voor de 102mm Skywatcher betekende dat deze waarschijnlijk een stuk moest worden ingekort met een paar centimeter. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan aangeziend de resultaten als erg goed eruit zagen. De 102mm refractor was ook al zo perfect mogelijk gecollimeerd waar ik de kijker heb gekocht. Uit resultaten van andere amateurs heb ik gezien dat er geweldige resultaten behaald kunnen worden ook als het etalon niet precies op 200mm zit maar een fractie ernaast. Om een optimale afstand tussen etalon en BF te creeren, heb ik enkele Borg onderdelen inclusief een Borg Helical focusser gebruikt met een focus afstand van 16mm. Het voordeel van Borg onderdelen en adaptors is dat de draad van het etalon hier goed op past. Om de andere kant van het etalon met de telescoop te verbinden, wordt een 2inch adaptor gebruikt en heb het standaard BF05 blocking filter gebruikt dat bij de PST kwam. Als er een camera gebruikt wordt met een kleine chip, zoals de DMK21AU618, worden goede resultaten verkregen als er een barlow wordt gebruikt. Om de BF05 met het kleinere ERF en de Borg onderdelen te bevestigen aan de telescoop is een Robtics adaptor van 2” naar 1,25”gebruikt. Het voordeel van een Helical focusser is dat de positionering van het etalon ten opzichte van het primaire focus heel secure afgesteld kan worden. De Borg onderdelen die ik heb gebruikt:  - 7857 Helical Focuser M57  - 7424 SCT to M57/60 adaptor  - 7505 2" Eyepiece holder 40mm Een foto van de onderdelen in actie (Van links naar rechts: DMK, barlow, BF05 blockingfilter, 2" to 1.25" adaptor, Borg adaptors, etalon, Steeltrack focuser).
In de lente van 2012 besloten Dennis en ik een gemodificeerde solarkijker te maken met behulp van een Coronado PST H-alpha telescoop om betere zonnefoto’s te kunnen maken. De 4cm opening van de PST kan namelijk zorgen voor bekijken van fijne h-alpha kenmerken, hoewel de resolutie beperkt is. Het idee achter deze PST modificatie is om een etalon en blocking filter van de PST achter een grotere telescoop te plaatsen voor een hogere resolutie. Daarbij is het van het grootste belang een ERF (Energy Rejection Filter) voorop de telescoop te plaatsen. Dennis begon met een Skywatcher Evostar 102mm terwijl ik verder ging met een Bresser AR102, beide F10. In de tussentijd is de Evostar verhuist naar Neo en is uiteindelijk weer bij mij beland. De rest van het verhaal hieronder zijn Dennis zijn bevindingen.