Maan Namen
Home About me Galleries Sun right now Astro Contact Links Blog
I See Far.nl Astrofotografie
Wet Moon/Dry Moon Een ‘wet moon’ (ook wel een Cheshire moon genoemd) is een maanfase en heeft meer betekenis en verhaal in Engeland dan in Nederland. Wanneer de „hoornen“ van de toenemende maan, van de horizon gezien, omhoog staan zodat ze op een kom lijken of een glimlach. Een‘wet moon’ komt voor wanneer de toenemende maan dichtbij de horizon min of meer op een punt direct boven positie de van de (onzichtbare) zon die net onder de horizon is. Dit wordt beurtelings bepaald door de posities van de Aarde en de Maan in hun banen alsmede de inclinatie van deze banen relatief op de aard-as en de breedtegraad van de waarnemer op de aarde.
Het pad van de dry moon (links) en de  wet moon (rechts).
De ‘wet moons’ komen geregeld voor op de keerkrings (waar de zon en de maan bijna verticaal opkomen en ondergaan) plaatsen en zelden in de poolstreken (waarbij de Zon en de Maan een glimpt van zichzelf laten zien en zelfs helemaal niet) voor.
Blauwe maan Als er twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt, wordt de tweede volle maan een blauwe maan genoemd. Dit verschijnsel komt ongeveer om de twee à drie jaar voor. In de 21e eeuw zijn er blauwe manen geweest in november 2001, juli 2004, juni 2007, december 2009 en augustus 2012. Ongeveer om de twintig jaar zijn er twee blauwe manen in een jaar. Die vallen dan in de maanden januari en maart, wanneer februari geen volle maan heeft. Voor het laatst gebeurde dit in 1999. In 2018 zal dit opnieuw het geval zijn. In principe heeft ieder seizoen drie volle manen. Als er in een seizoen vier volle manen vallen, dan is de naam voor de laatste van de vier al vergeven en wordt de derde volle maan aangeduid als blauwe maan. Deze blauwe manen vallen altijd rond de 21e van de maand februari, mei, augustus of november, en zijn dus heel andere dan de tweede volle maan in één kalendermaand.
In mythe en folklore wordt de volle Maan van elke maand een naam gegeven. In veel gevallen worden wassende Maan en afnemende Maan ook gegeven namen. Er zijn vele variaties, maar de volgende lijst geeft de meest bekende namen:
Bron: Wikipedia